tel. +48 725 553 333ul. Dziekońskiego 3, 00-728 Warszawa

Dekarbonizacja i zmiękczanie

Zmiękczanie wody polega na usuwaniu z niej rozpuszczonych wodorowęglanów wapnia i magnezu, a także innych związków tych metali, które powodują twardość w wodzie; twardość w wodzie wywołuje niekorzystne zjawisko odkładania się tzw. kamienia kotłowego i innych osadów oraz wywołuje zjawisko korozji materiałów. Zmiękczanie wody może odbywać się metodą fizyczną (ogrzewanie), chemiczną przez dodawanie reagentów, a także przez wymianę jonową. Dekarbonizacja wody jest jedną z metod chemicznego zmiękczania wody, jest to metoda strąceniową z wykorzystaniem mleka wapiennego, zazwyczaj w celach przemysłowych (np. woda do kotłów i chłodzenia). Mleko wapienne (wodorotlenek wapnia) reaguje z rozpuszczonymi związkami wapnia i magnezu przekształcając je w nierozpuszczalne: węglan wapnia i wodorotlenek magnezu. Dzięki temu w wodzie mniejsza się ilość związków nadających wodzie twardość. Dekarbonizacja odbywa się w specjalnych reaktorach wielofunkcyjnych, tzw. akcelatorach, w których zachodzi m.in. mieszanie, aglomeracja, strącanie i separacja wytworzonego osadu węglanu wapnia.